DOLAR
33,9815
EURO
38,0041
ALTIN
2.833,34
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

P2E, Hayır İşleri Dolandırıcılığı ve Sesli Deepfake Aldatmacaları: 2024'te Tüketicileri Neler Bekliyor?

P2E, Hayır İşleri Dolandırıcılığı ve Sesli Deepfake Aldatmacaları: 2024’te Tüketicileri Neler Bekliyor? 11 Aralık 2023 Kaspersky, Kaspersky Security Bulletin’den (KSB) içgörüleri açıklamaya devam ederken, şirketin siber güvenlik uzmanlarından oluşan ekibi 2024 yılı için ayrıntılı bir tahmin sunuyor.

P2E, Hayır İşleri Dolandırıcılığı ve Sesli Deepfake Aldatmacaları: 2024'te Tüketicileri Neler Bekliyor?
11 Aralık 2023 12:52
A+
A-

P2E, Hayır İşleri Dolandırıcılığı ve Sesli Deepfake Aldatmacaları: 2024’te Tüketicileri Neler Bekliyor?

11 Aralık 2023

Kaspersky, Kaspersky Security Bulletin’den (KSB) içgörüleri açıklamaya devam ederken, şirketin siber güvenlik uzmanlarından oluşan ekibi 2024 yılı için ayrıntılı bir tahmin sunuyor. KSB’nin bu bölümü, siber güvenlik ortamına ilişkin devam eden analizlere dayanarak, tüketicilerin önümüzdeki yıl karşılaşabileceği tehditlere derinlemesine bir bakış sunuyor. Kaspersky’nin tahminleri, siber suçluların hem trend konulardan hem de gelişmiş teknolojilerden giderek daha fazla yararlandığı çeşitli zorluklara işaret ediyor.

Yardım dolandırıcılıklarında artış

BM’ye göre 2023 yılı, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek küresel şiddet içeren çatışmaların yaşandığı yıl oldu. Bu artan çatışma durumu, pandeminin kalıcı sonuçları ve devam eden iklim felaketleriyle birleşerek, hayır kurumu dolandırıcılıkları için uygun bir ortam yarattı. 2024 yılına baktığımızda, bu küresel krizlerin geniş çaplı etkisinden faydalanan bu tür dolandırıcılıklarda kayda değer bir artış bekliyoruz.

Play to Earn (P2E) siber suçluların merceği altında 

Önemli finansal yatırımlar ve P2E oyunlarından elde edilen kazançların cazibesi nedeniyle siber suçlular bu sektörü istismar etmeye odaklanmaya hazırlanıyor.  Bitcoin’in değerindeki son artış ve oyunlarda kolay para vaadi onu cazip bir hedef haline getiriyor.

Sesli deepfake sahtekarlıkları yükselişte 

Görüntü deepfake’lerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, ses deepfake’lerine olan talep de hız kazanıyor. OpenAI’nin Text-to-Speech (TTS) API’sının son lansmanı, insan benzeri konuşma üretme konusundaki gelişmiş yetenekleri ile yapay ses teknolojisinde önemli bir ilerlemeyi vurguluyor. Bu inovasyonlar büyük bir ilerlemeyi temsil ederken, aynı zamanda kötüye kullanım için fırsatlar sunuyor. Dolandırıcılar, bu teknolojileri daha ikna edici ve erişilebilir yanıltıcı içerikler oluşturmak için potansiyel olarak kullanabilir, bu da deepfake teknolojisi ile ilişkilendirilen riskleri artışlara neden olabilir.

İnternet segmentasyonu ve VPN hizmetlerinin yükselişi

Kullanıcı gizliliğini güçlendirmenin yanı sıra VPN’ler, genellikle jeopolitik değişimlerin yan ürünleri olan internet segmentasyonu ve web sitesi coğrafi sınırlaması gibi zorluklarla mücadelede çok önemli bir rol oynuyor. Bu uygulamalar, bilgi erişimine yönelik konum tabanlı kısıtlamalar getiriyor, ancak belirli VPN istemcilerini kullanarak kullanıcılar bu engelleri aşarak daha geniş bir bilgi yelpazesine erişim sağlayabiliyor. Bu yetenekler göz önüne alındığında, gizlilik ve bilgi erişilebilirliği konusundaki artan endişelerle birlikte, VPN çözümlerine yönelik küresel talebin önümüzdeki yıl önemli ölçüde artacağı tahmin ediliyor.

Dolandırıcılar prömiyerlerin peşinde 

Dune: Part 2, Deadpool 3, Joker 2, Gladyatör 2 ve Avatar 3 gibi gişe rekorları kıran filmler vizyona girerken dolandırıcılıklar artmaya başladı. Oyuncuların grevi yeni filmlerin izinsiz transferine yol açarak özel erişim sunan kimlik avı siteleri için ideal bir ortam yaratabilir.

Bu durum sadece sinema prömiyerleriyle sınırlı kalmayabilir, GTA VI’nın 2024’te piyasaya sürülmesi durumunda, yılın en önemli oyunlarından biri olmaya hazırlanıyor. Oyunun çevrimiçi doğası, oyun içi para birimini tanıtarak dolandırıcılıkları cezbeder. Oyun topluluğu bu sürümü hevesle benimsediğinden, ön sipariş anahtarlarını ve cazip fiyatları içeren klasik planların yeniden ortaya çıkması bekleniyor.

Kaspersky güvenlik ve gizlilik uzmanı Anna Larkina “2024 yılında tüketicileri bekleye tehditleri tahmin ederek, potansiyel siber risklere ilişkin içgörüler sunuyoruz. Dolandırıcıların sürekli yeni planlar geliştirdiği dolandırıcılık dünyası dinamik bir yapıdadır. Yeni taktikler ortaya çıkabilir, bu nedenle uyanık kalmak ve proaktif bir duruşu sürdürmek, bu gelişen tehditlere karşı en güçlü savunmanız olacaktır,” diyor

2024’teki tüketici tehditleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Securelist.com adresini ziyaret edin.

Kaspersky uzmanları güvende kalmak için şunları da öneriyor:

  • Kendinizi Eğitin: En son çevrimiçi tehditler ve dolandırıcılıklardan haberdar olun. Bilgi, siber saldırıların kurbanı olmaya karşı güçlü bir savunmadır.
  • Kimlik avı dolandırıcılığına karşı dikkatli olun: Özel fırsatlar veya ücretsiz teklifler sunan şüpheli e – postalara, mesajlara veya web sitelerine karşı dikkatli olun. Herhangi bir kişisel bilgi paylaşmadan veya çevrimiçi işlem yapmadan önce kaynağın gerçekliğini iki kez kontrol edin.
  • Güvenlik çözümlerini kullanın: Kötü amaçlı ekleri tanımlayan ve kimlik avı sitelerini engelleyen Kaspersky premıum gibi güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın.
  • Kişisel bilgileri paylaşırken dikkatli olun: Kişisel bilgileri, özellikle adresiniz, telefon numaranız veya finansal bilgileriniz gibi hassas bilgileri çevrimiçi olarak sağlarken dikkatli olun. Bu bilgileri yalnızca güvenilir ve güvenli platformlarda paylaşın.
  • Güvenilir kaynaklara güvenin: Ürün satın almak, film içeriğine erişmek veya galayla ilgili bilgi edinmek için resmi web sitelerine, yetkili perakendecilere ve saygın kaynaklara güvenin. Coşkunuzdan yararlanmaya çalışabilecek gayri resmi veya şüpheli kaynaklardan kaçının.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı