DOLAR
34,2632
EURO
37,5953
ALTIN
2.883,19
BIST
8.955,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
27°C
Cuma Yağmurlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C

Belarus NGS'nin 2'nci Güç Ünitesi Tasarım Kapasitesine Ulaşmaya Başlıyor

Belarus Cumhuriyeti Başbakanı Roman Golovchenko ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Belarus Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 2’inci Güç Ünitesi için tasarım kapasitesine ulaşma programını başlattı.

Belarus NGS'nin 2'nci Güç Ünitesi Tasarım Kapasitesine Ulaşmaya Başlıyor
20 Mayıs 2023 15:10
A+
A-

Belarus Cumhuriyeti Başbakanı Roman Golovchenko ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Belarus Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 2’inci Güç Ünitesi için tasarım kapasitesine ulaşma programını başlattı.

Kapasite geliştirme aşaması, bir nükleer santralin işletime alınması programındaki en önemli aşamalardan birini oluşturuyor. Program, çeşitli çalışma modlarında dinamik testler yapılması ve karartma çalışma modunun kontrolü de dahil olmak üzere ana ekipmanın kapatılmasıyla ünitenin gücünün kademeli olarak nominal seviyeye (%100) çıkarılmasını öngörüyor.

Devreye alma, yeni NGS güç ünitelerinin inşaatının son aşamasını oluşturuyor. Bu aşamada güç ünitesi sistemlerinin ve ekipmanlarının tasarıma uygunluğu doğrulanıyor. Devreye alma süreci,  devreye alma öncesi ve ayarlama çalışmaları, fiziksel devreye alma, güç devreye alma ve pilot işletme olmak üzere birbirini takip eden birkaç aşamayı kapsıyor.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev konuya ilişkin olarak şunları belirtti: “2’nci Ünite’nin reaktör tesisinde kapasite geliştirme testlerinin başlaması, Belarus NGS’nin tüm inşaat projesinin uygulanmasında son düzlük olarak adlandırılabilir. Kardeş Belarus’taki ilk nükleer inşaat, hem enerji endüstrisinde hem de nükleer tıp ve dijital teknolojiler de dâhil olmak üzere ülke ekonomisinin yeni alanlarında Rus-Belarus etkileşiminin daha da gelişmesi için temel oluşturdu ve bu alanları tam anlamıyla yeni bir seviyeye yükseltti.”

Belarus Cumhuriyeti Başbakanı Roman Golovchenko da konuyla ilgili olarak “Santralin ikinci güç ünitesinin tamamen devreye alınması ve her iki ünitenin de nominal kapasiteye getirilmesi, 4 ila 5 milyar metreküp doğal gaz tasarrufu yapmamızı ve 18-19 milyar kWh elektrik üretmemizi sağlayacak. Bu, Belarus için on yılın en önemli projesi” ifadelerini kullandı.

Toplam 2400 MW kapasiteli iki VVER-1200 reaktörüne sahip olan Belarus NGS, Belarus’un Ostrovets kentinde bulunuyor. Genel tasarımını ve yükleniciliğini Rosatom’un Mühendislik Birimi’nin üstlendiği  ülkenin ilk nükleer santral için, uluslararası standartlara ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) güvenlik gerekliliklerine tam olarak uyan Rus III+  Nesil tasarımı seçildi. 

Rosatom, küresel bir lider ve dünyada nükleer enerji santrallerinin tam ölçekli üretimini yurtdışında gerçekleştiren tek şirket olarak tanınıyor. Dünya genelinde 80’i VVER reaktörleriyle donatılmış güç üniteleri olmak üzere toplam 106 Rus tasarımı nükleer güç santrali inşa edildi. Hâlihazırda Rosatom’un uluslararası sipariş portföyünde 11 ülkede farklı yapım aşamalarında olan VVER reaktörleri ile donatılmış 34 ünite bulunuyor.

Rusya, dost ülkelerle iş birliğine odaklanarak uluslararası ticari ve ekonomik ilişkilerini sürekli olarak geliştiriyor. Dış kısıtlamalara rağmen, enerji sektöründeki büyük uluslararası projelerin uygulanmasına devam ediliyor. Rosatom ve işletmeleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı