DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
26°C
İstanbul
26°C
Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
27°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C

Trafikte öfkeyi dindirmek için neler yapılmalı?

Öfkeli bireyler aracı riskli kullanma eğilimi gösteriyor…   Sürekli öfke duymanın bir kişilik özelliği olarak belirdiği kişilerin daha riskli araç kullanma eğiliminde olduklarını belirten uzmanlar, bu durumun yaşam stresi ile başa çıkamamaya dair bir yansıma olabileceğini ifade ediyor.

Trafikte öfkeyi dindirmek için neler yapılmalı?
22 Şubat 2022 10:40
A+
A-

Öfkeli bireyler aracı riskli kullanma eğilimi gösteriyor…

 

Sürekli öfke duymanın bir kişilik özelliği olarak belirdiği kişilerin daha riskli araç kullanma eğiliminde olduklarını belirten uzmanlar, bu durumun yaşam stresi ile başa çıkamamaya dair bir yansıma olabileceğini ifade ediyor. Uzmanlar, trafikte öfke yaşanması durumunda mümkünse sürüşe ara verilmesini ya da müzik dinlenmesini tavsiye ediyor. 

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, trafikte insanları tahammülsüzlüğe sürükleyen etkenleri ve öfkeyi azaltacak tavsiyelerini paylaştı.

 

Yaşam stresi önemli bir etken

 

Öfkenin ifade edilmesine sıklıkla trafikte de rastlanıldığını belirten Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, “Sürekli öfke duymanın bir kişilik özelliği olarak belirdiği bireyler, araç kullanırken daha öfkeli olmaya eğilim gösterebilirler. Bu durum yaşamın yarattığı stres ile başa çıkamamaya dair bir yansıma da olabilir. Kişiler ana ihtiyaçlarını anladıklarında kendilerini daha iyi kontrol edebilirler.” dedi.

 

Dolmuşluk hissi tahammülsüzlük yaratıyor

 

Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, günlük hayatta yaşanan sorunlarla başa çıkılması gereken başka bir durum olduğunda dolmuşluk hissi ile tahammül edilemediğini ve o nedenle stresle başa çıkmak için öncelikle durumların birbirinden ayrıştırılması gerektiğini söyledi.

 

Öfkeyi dindirmek için müzik dinlenebilir

 

Öfke düzeyi yüksek kişilerin trafikte daha çabuk öfkelendiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Aziz Görkem Çetin, “Yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Öfke düzeyi yüksek kişiler diğer sürücülere kıyasla daha riskli araç kullanma eğilimleri olabiliyorlar. Öfke durumunda risk alma ihtimali daha fazla olacağı için dikkat odağını değiştirecek eylemlerde bulunmak daha iyi sonuç verecektir. Trafikte öfke yaşandığında sürüşe ara verilebilir ya da bir müzik açılabilir. Eğer bu küçük ipuçları fayda sağlamıyorsa uzmandan destek almak en doğru hamle olacaktır.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı